21 lutego 2011r. byliśmy we Wrocławskim Teatrze Lalek na „Albertianie”. Jest to festiwal teatralny i muzyczny dla osób niepełnosprawnych intelektualnie. Przyjechali ludzie z różnych miast: Zielonej Góry, Poznania, Koła, Gizałek i pokazywali na scenie przedstawienia. Najbardziej podobała nam się historia o japońskim, zakochanym fleciście i muzyka filmowa, którą niepełnosprawni grali na butelkach, rurkach i innych dziwnych sprzętach (dostali za to Nagrodę Publiczności). Grupa z Gizałek wystąpiła z „Deszczową piosenką”, grała na dzwonkach i tańczyła z kolorowymi parasolami. Pierwsze miejsce wśród solistów i Nagrodę Publiczności dostała Malwina Pierożek. Miała piękny głos i fantastycznie zaśpiewała piosenkę „Dłoń”. Występowała też w przedstawieniu „Wspomnienia” i śpiewała tam „Uśmiechnij się”. Na festiwalu wystąpili gościnnie studenci ze szkoły teatralnej. Zrobili przedstawienie o chłopcu, który miał sen o lalkach, które ożyły. W czasie przerwy jury poszło na obrady a publiczność coś zjeść i wypić. Później na scenie wystąpił pan iluzjonista z „Mam talent” i robił sztuczki. Rozśmieszał publiczność – pokazywał myszki, węże, kurczaka, który znosił jajka. Dzwonił mu telefon i wyciągnął długi kabel ze spodni. Wszyscy śmiali się jak szaleni. Później wróciło jury i pani Anna Dymna ogłosiła wyniki. Zwyciężyła grupa z Poznania z przedstawieniem pt. „Zakochany flecista”. Wszyscy dostali nagrody (kosze z owocami i słodyczami oraz drewniane maski albo nutki), dyplomy i oklaski. Kierownik podziękował jury, pracownikom WTZ, wolontariuszom, pracownikom teatru i widowni. Przyjechali też ludzie z TVP Wrocław, nagrywali, robili wywiady a wieczorem pokazali to w telewizji. Impreza była udana, zobaczyliśmy ciekawe przedstawienia, poznaliśmy miłych ludzi, dobrze się bawiliśmy, były dobre emocje.

Mateusz, Mariusz, Bartek