Grunwald 2011

16 czerwca byli¶my w ko¶ciele na mszy ¶w. przy ul. Kasprowicza. Zaprosił nas warsztat „Muminki” na ¦więto Patrona – Dzień Otwartych Drzwi. To był duży ko¶ciół, nasi koledzy czytali na Mszy ¶w., dziewczyna ¶piewała pie¶ń a p. Wiesiu grał na organach. Potem poszli¶my do ogrodu i tam była bitwa pod Grunwaldem. Przebrali¶my się w niebieskie koszulki, dostali¶my miecze, tarcze hełmy. Wcze¶niej sami je zrobili¶my w Warsztacie w pracowniach u Piotra, Renaty i Kasi. Malowali¶my tarcze i miecze. W tej bitwie byli¶my Litwinami. Razem z Polakami walczyli¶my z Krzyżakami. Nasze wojska ¶piewały pie¶ń  „Bogurodzica” a Krzyżacy swoj±. Mięli¶my zdobyć chor±giew krzyżack±. Wszyscy przeżyli. PóĽniej  był konkurs o  bracie Albercie i zawody  - strzelanie z łuku, rzucanie maczug±, przebijanie kopi± balonów z wod±. Najtrudniejsze było strzelanie z łuku. Paulina i Basia uczyły się starych tańców, nie było to łatwe. Na stołach  było dużo smakowitych ciast, bułek a do tego kiełbaski z grilla i sałatki. To był upalny dzień, ale fajny. Na koniec imprezy przeci±gali¶my linę. Poszło super, wygrali¶my.

Mariusz, Mateusz, Ilona, Paulina